samogradnja.info

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Vocnjak

Uzgoj limuna na kontinentu u tegli

 

Blagodati limuna već su naširoko poznate, a još ga zovemo i zaštitnikom zdravlja. Čuvar je našeg imuniteta, snažan je antioksidans, pomaže u borbi sa prekomjernom težinom i što je najvažnije da je finog okusa. Čest je u raznim osvježavajućim pripravcima a kolači od limuna kraljevske su delicije. Kad ga kupujem, pazim da je domaći. Obično je manje atraktivan od  limuna stranog porijekla ali njegov miris je puno intenzivniji i mnogo je sočniji. Naručujemo ga sa srednjedalmatinskih otoka i veselimo se mirisnim pošiljkama. Prije nekoliko godina dobili smo na poklon mladicu limuna i posadili je u teglu. Zime provodi u ostakljenoj verandi, a ljeta na balkonu. U početku smo ga često presađivali ali uvijek u malo veću teglu. Ako se presadi u puno veću, onda se grane jače razbujaju a plod se kasnije razvije. To se radi dok limun "miruje", u zimsko doba i dobro ga je jače zaliti da se lakše odvoji od stjenki lonca. Potrebna je pažnja i strpljenje da se korijen ne pokida, a uz presađivanje pozabavimo se i orezivanjem krošnje kako bi ga ljepše oblikovali. Zemlja za limun je mješavina pijeska, zemlje i stajskog gnojiva i može se kupiti u specijaliziranim trgovinama. Zalijevamo ga svaki tjedan ljeti i malo rijeđe zimi. Nakon pet godina očekujemo prve limune.

Više...

Više...

Sadnja oraha

Sadnja oraha moguća je iz sjemena i iz sadnice.  Optimalno vrijeme za sadnju oraha je jesen, a može se ga saditi i u rano proljeće. Kad se sadnja oraha obavlja u jesen, potrebno je oko svake sadnice napraviti humku, bolje rečeno svaku sadnicu nagrnuti zemljom.

Više...

Sadnja trešnje

Za sadnju trešnje preporučuje se jesensko vrijeme. Prije nego što odlučimo, da ćemo saditi trešnje, treba je znati, da se većina sorta trešnje ne oplođuje sama, te je nužno posaditi sorte, koje su kompatibilne i cvatu svake godine u isto vrijeme, ili sadimo samooplodne sorte.

Više...

Sadnja lješnjaka

Sadnja lješnjaka počne u vrijeme mirovanja vegetacije, to je obično od jeseni, pa do ranog proljeća. Sadnja je mnogo uspješnija kad je vrijeme kišovito, iz razloga jer ne treba, da zalijevamo.

Više...
You are here: Vocnjak