samogradnja.info

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Energetski certifikat

Ulaskom Hrvatske u europsku uniju, morali su se primijeniti i novi zakoni o gradnji koje nameće unija. Europa promiče očuvanje okoliša te uštedu energije, te je zapravo to glavni cilj energetski certifikata. S pogleda nas građana energetski certifikat bi nam mogao jako koristiti u budućnosti. Pretpostavimo da će cijena energenata zbog sve veće potrošnje i manjih zaliha samo rasti. Zato je samo pitanje vremena kada će energetska učinkovitost zgrade u kojoj živimo biti jedan od glavnih faktora kada kupujemo naš novi i topli dom.
Trenutno u Hrvatskoj energetski certifikat ima oko 10% posto zgrada, a ovlaštenih osoba koje mogu izdati siti taj certifikat je oko par stotina. Energetski certifikat izdaju ovlaštene osobe od strane Ministarstva i prostornog uređenja. Energetsko certificiranje zgrade je složen proces i sastoji se od energetskog pregleda, energetskog certifikata i izvješća o energetskom pregledu. Certifikat energetske učinkovitosti cijene možete pronaći na stranicama ministarstva, samo uzmite u obzir da su to najveće cijene koje je propisalo ministarstvo, dok se danas na tržištu može pronaći po duplo nižoj cijeni.
U energetskom certifikatu možete pronaći jako korisne i zanimljive podatke kao što su godišnja energetska i troškovna bilanca. Također nalazite i mjere koje vam preporučuju ovlaštene osobe kako bi smanjili troškove. UZ analize možete pronaći isplativost tih mjera. Uzmimo u obzir da postavite novu fasada s toplinskom izolacijom debljine 15 centimetara, u izvješću vam je prikazano koliko ona košta te koliko je procjena uštede godišnje, te nakon koliko godina će vam se isplatiti uložena investicija.

You are here: Energija Energetska efikasnost Energetski certifikat