samogradnja.info

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Čemu služi energetski certifikat ?

Ako ste razmišljali o prodaji stana ili kuće sigurno znate da vam je potreban energetski certifikat jer bez njega nakon 01.07.2013. nikakva kupoprodajna akcija nije moguća. No, je li taj dokument dosita potreban? Što se tiče prodaje nekretnine, morate pogledat taj proces sa 2 kuta gledanja, onaj koji prodaje i onaj koji kupuje. Energetski certifikat je dobar dokument da pokaže osobi koja kupuje stan neke detalje koje inače nebi znao. Ako kupujete stan sami možete procijeniti u kakvom je on stanju, isplati li se kupovati, no uz energetski certifikat i njegove mjere, na neke stanove se gleda na način da se u njih investira određena svota novaca.

Kroz mjere koje dobijete u energetskom certifikatu procijenjeno je i samo vrijeme kada će vam se ta investicija krenuti isplativati. Ono što energetski certifikat pokazuje jest gubitak topline kroz vanjsku ovojnicu stana ili kuće,tj slojeve zida te prozori i vrata.
Sam dokument energetski certifikat se sastoji od certifikata i izvješća. U certifikatu piše energetski razred vašeg objekta, a razredi se kreću od slova A do slova G. Slovo A (u novije vrijeme postoji i A+) je najpovoljniji energetski razred, no kod nas taj razred još uvijek nije dostupan. Taj razred je za samoodržive kuće koje se nalaze u visokorazvijenim zemljama gdje je stavljen veliki naglasak na energetsku učinkovitost objekata i sama ušteda energije. U Hrvatskoj najpovoljniji energetski razred jest C razred i on je tražen zakonom. Najnepovoljniji energetski razred jest G razred, koji označava najveće gubitke topline kroz vanjsku ovojnicu objekta. Na energetsku učinkovitost nekog objekta utječe mnogo faktora a neki od njih su materijali  kojima je objekt izrađen, nedostatak toplinske izolacije, stručnost građenja objekta i rješavanja detalja i spojeva, orijentacija samog objekta, položaj objekta i još mnogo toga. Kao što vidite na gubitke topline može utjecati nebrojeno mnogo faktora i energetski certifikat je dokument kojim se upravo taj gubitak detektira i smanjuje povećavajući tako energetsku učinkovitost kuće ili stana. Što je energetski razred viši to nekretnina ima manje gubitke na području topline, što automatski označava i manje račune za grijanje ili hlađenje tokom cijele godine, a tko nebi volio uštediti na računima u ovo doba recesije?

 

You are here: Energija Energetska efikasnost Čemu služi energetski certifikat ?