samogradnja.info

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Kako pripremiti auto za ljeto ?

 

Putovanje na more kod nas počinje sa prvim praznicima i neradnim danima koji se spajaju krajem 6. mjeseca. Početkom ljeta počinju i više temperature te je važno  da motor vašeg auto bude  dovoljno ohlađen. Provjerite razinu antifriza te kupite odgovarajući antifriz. Iako je ljeto i ne postoji mogučnost smrzavanja antifriz ima višu točku vrelišta i bolje je imati antifriz nego vodu. Antifriz je obojan i to nam olakšava izbor odgovarjačeg tipa, najčešće crveno rozi ili plavi za strarije automobile. Provjerite stanje vodene pumpe i crijeva vode oko hladnjaka te provjerite ima li tragova curenja antifriza.Također provjerite stanje termostata i ventilatora. Ostavite auto da radi na mjestu , kada se motor zagrije dok stoji na mjestu trebao bi se uljuciti ventilator. Pregrijavanje motora po ljeti može oštetiti motor i napraviti veliki trošak. Većina automobila imaoznake za razinu mjerača tekućine,  u knjigi(manual) pogledajtei kako provjeriti razinu na vašem autu. Poklopac posuda antifriza (vode) otvarate samoc kada je automobil ohlađen, jer otvaranje poklopca na vručem motoru, može biti opasno jer postojii mogučnost opeklina.

 

 

 

Kočiona tekučina s godinama gubi svoja svojstva ,na tehničkom pregledu se mjeri točka vrelišta  kočione tekučine nemojte zanemariti i zaboraviti jer na tehničkom pregledu ona nije bila uvjet za prolazak. No, to se ne smije ignorirati, posebno ako auto vuče priključno vozilo, pa kočnice na nizbrdici trpe dodatna opterećenja. Tada se dodatno naprežu i obloge, a ako još kočiona tekućina dođe na točku vrelišta, kočnice će lako otkazati... Provjerite da ne svijetli lampica za indikaciju istrošenosti kočnica. Istrošene disk pločice mogu biti glasne i strugati, ponekad može pomoći  pogled kroz felge vašeg kotača i  vidjet će se razina  istrošenosti disk pločica.


 

Obavezno prije puta provjerite razinu ulja na šipkici za mjerenje količine ulja. Dolijte ulja po potrebi. Provjerite servisni interval i po potrebi promjenite ulje  motora i filter ulja. Servis promjene ulja ili mali servis kako ga neki zovu je od 10-15000 km pa sve do nekih longlife intervala od 20 ili čak 30 000km. Ukoliko ste vozili u otežanim uvjetima  kao što je česta gradska vožnja ili kratke relacije te učestala vožnja autocestom  na visokim okretajima potrebno je skratiti interval izmjenje ulja. Kupite 1l ulja istog proizvođača i tipa kamo što se nalazi u motoru vašeg automobila. Pakiranje od 1l zauzima manje mjesta i tvornički ja zapakirano te ga lakše možete staviti na dostupno mjesto u autu.

I na kraju uplatite  Hak pomoć na cesti da bi sigurno putovali. Provjerite kakve pogodnosti nudi vaša banka ili osiguranje jer u nekim paketima nude besplatnu pomoć na cesti.

 

You are here: Auto održavanje i popravci Održavanje automobila Kako pripremiti auto za ljeto ?