samogradnja.info

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Kako interpretirati snove – Što je Sanovnik i čemu služi

 

Snovi su uz čovjeka vjerovatno od samog postanka ljudskog roda. Vijerni su nam pratioci u svim etapama našeg razvoja i uvijek su sa nama dok spavamo. Šta su snovi čemu služe i kako ih tumačiti saznajte iz ovog teksta. Snovi su slike koje nam naš um prikazuje poput igranog filma koji ima svoju radnju i scenarij, a često i likove koje susrećemo ili ne susrećemo u stvarnom životu. Od stvarnosti snovi su drugačiji jer su slike i situacije koje u njima srećemo potpuno različite i nekada poptupno irealne i nemoguće od onih iz jave. Danas snove tj procese u umu čovjeka dok sanja proučava nauka koja se zove Oneirologija.

Tumačenje snova već sasvim drugačija stvar. Za savremenu metodu analize i interpretacije snova zaslužan je Sigmund Frojd otac savremene psihoanalize, prije Frojda značaj snovima je posvetio i Jung.

U davnim vremenima, a kod malo manje naprednih naroda stvar je takva i danas, snovima su se pridodavali praznovjeri i često mistični značaji. Naš narod je kroz stoljeća razvio i sam svoje teroje tumačenja snova i to je ostalo poznato u narodu kao narodna sanjarica ili narodni sanovnik. Što je zapravo sanovnik. Sanovnik je knjiga, riječnik simbola i zančenja snova. Tu su pojmovi koje najčešće viđamo u našim snovima poredani abecedno. Među mnoštvom sanovnika ili sanjarica potrebno je odabrati one koji snove intepretiraju na psihološki način. Takvih nema mnogo.

Da bi snove intepretirali na ispravan način nije dovoljno imati samo dobar sanovnik. Tumačenje snova je kompleksno i postoje razni metodi i tehnike tumačenja koje prvo potrebno savladati da bi od sna izvukli maksimum informacija o našoj podsvijesti. Sve tehnike vode ka sljedećem:

? snove je potrebno zapisivati

? snove zapisujemo da bi ih što bolje zapamtili.

Snova se ne smijemo plašiti i moramo ih prihvatiti kao sastavni dio naše ličnosti. Oni su nam vodič za bolje spoznavanje naših emocija i naših ličnih stanja koja nam pomažu da što bolje savladamo sami sebe. Iako su katkada strašni – snovi su zapravao samo slike koje se mogu intepretirati. Često značenja strašnog sna uopšte nije tako strašno kako se to čini.

You are here: Zanimljivosti Zanimljivosti i vijesti Kako interpretirati snove – Što je Sanovnik i čemu služi